Domovská stránka » Výroba luku I. Výber dreva

Výroba luku I. Výber dreva

untitled.bmpAk sa raz dáte na cestu lukostreľby, váš život už nikdy nebude rovnaký ako predtým. Vaše myšlienky čoraz častejšie zablúdia k luku a šípom. A nie len to. Keď si prejdete svoju cestu luku, a spoznáte svoje šípi a svoj luk, váš cieľ bude jasný , zreteľný a dokážete ho zasiahnuť takmer stále, zistíte že ste nedosiahli celkom nič.

 

U každého strelca sa postupom času dostaví nespokojnosť z technológiou, ktorú používa pri streľbe. Nie len pri lukoch, ale aj pri palných zbraniach.  Proste sa raz dostanete na istý  technický level ovládania zbrane a svojej motoriky, že sa rozhodujete čo ďalej. Pri puškách a pištoliach je voľba väčšinou jasná a začínate sa obzerať po nejakom mladšom , kvalitnejšom a na 100% drahšom modeli vášho obľúbeného výrobcu perforácii na diaľku.  Táto cesta je takisto takmer nekonečná / pri našich platoch , že…/ , ale vieme sa na nej pomerne slušne orientovať, a dokážeme si vybrať model, ktorý odpovedá našej technicko-motorickej  dispozícií a peňaženke.

Ale pri luku sa môžete podobne ako ja dostať do stavu, keď nie ste presvedčený že väčší, krajší, modernejší  luk bude to pravé. Iste, moderný luk, najmä kladkový či olympijsky pravdepodobne zvýši vaše šance na strieľanie desiatok na terči. Ale čo ak cesta vedie inokadiaľ? Nechcem byť reprezentant  SR v lukostreľbe ani vyhrávať súťaže v triafaní šišiek na dvore. Chcem strieľať za šera, v noci, počas kráčania či behu, pri chôdzi po kameňoch či po pás v rieke. Chcem zasahovať svoje ciele nado mnou, vedľa mňa aj za sebou. A možno chcem zasahovať ciele vo mne….

braveNo a riešením vašej dilemy sa môže stať vlastnoručne vyrobený luk. Luk, ktorý bude taký, aký chcete vy. Malý, veľký, silný, rýchly, modrý či zelený. Taký po akom vaša duša piští, a taký aký dokážete spraviť.  A jedinú vec ktorú k tomu naozaj potrebujte je nôž. Nič iné nie je nutné. Samozrejme moderné nástroje pomôžu/ urýchlia/ výrobu, ale naozaj ich nepotrebujete.  Sekera, piíla, cidlina, mačeta, hoblík naozaj veľmi pomôžu, ale NIE SÚ nevyhnuteľné.

Tak a poďme na to:

1., Čas zberu.

Treba si uvedomiť, že drevo je živé. Rastie a odpočíva. Po odrezaní toho správneho kusu, je nutné ho nechať vysušiť. Doba sušenie je rôzna pre rôzne druhy dreva. Najlepší  čas na zber je v zime, keď má drevo najmenej vlhkosti, je vo fáze odpočinku. Takže hor sa na zimné prechádzky, obzerajte sa okolo seba, vnímajte les, stromy a nechajte sa viesť vlastnou mysľou a svojimi očami. Zvažujte či ten konkrétny kus ktorý vás osloví využijete.  Aby neostal ležať v pivnici, ale aby sa kus dreva svojou smrťou stal nesmrteľným lukom vo vašich rukách.

2., Typ dreva.

Slovensko je nádherné a naše lesy vám poskytnú obrovské možnosti  pre výber vhodného dreva. Každý počul o tisových anglických lukoch, ale tis je zákonom chránená rastlina, a nevyskytuje sa n našich lesoch tak bežne. Problém je aj brest ktorého je málo, ale ostáva nám mnoho iných drevín ktoré sú pre luk naozaj vhodné.

Lieska:

Áno, obyčajná lieska, ktorá rastie v každej záhrade, pri potokoch v lesoch. Lieska obyčajná, biela, turecká, najväčšia… Na počudovanie mimoriadne vhodný druh na luky. Svetový rekord v dostrele prírodného luku nemá tis ani brest ale lieska a je to cez 300m! Lieska nám symbolizuje čistotu, u Slovanov je zasvätená Perúnovi. Z liesky dokážeme spraviť luk do sily 60lb, čo je viac ako dostatočné. Pokiaľ ste na tej úrovni, že dokážete strieľať 60 lb lukom, lieska Vás určite nesklame. Sušíme ju rozpoltenú, či rozpílenú. Pár dni vonku na chlade, potom prenesiem do tepla. Rada sa skrúca, preto je vhodné uložiť ju pomocou svoriek. Kôru z liesky nelúpeme. Minimálny priemer je okolo 5cm, ale lepšie je okolo 10-14 cm. Kôra musí byť hladka, bez kazov ale aj tak sa vám môže stať , že vo vnútri dreve bude kaz. A verte mi, že to dokáže poriadne pokaziť náladu, viem o tom bohužiaľ svoje. Lieska je krík bez lesníckeho využitia, a odpílením jedného konára nespravíte nikomu žiadnu škodu.

Corylus avellana Hazelnoot struik

Svíb krvavý

Je to opäť krík. Svíbové luky sa na našom území používajú viac ako 1000 rokov. Rastie na tienistých, vlhkejších výživných pôdach. Veľmi tvrdý a húževnatý. Mimoriadne vhodný na kratšie, či detské luky. V priemere 2-3 cm a dĺžke 120 cm dokáže bez problémov dať 100m. Z 5cm svíbu dokáže spraviť 180 cm  60 lb luk! Je mimoriadne pevný , ťažký ale rád sa skrúca a musíte sa oň dobre starať, lebo neznáša vlhko.

svib Swida sanguinea

Drienka obyčajná

 Áno, je vhodnejšia na luk ako na chlast pre sudruha Rudy „ Anakondu“ Schustera. Všetko ako svíb, len možno zbierať  aj veľké priemery do 15 cm. Veľmi dlho schne, nedá sa štiepať.

cornusherb1

Baza čierna

 Verím, že tento krát som vás prekvapil. Baza má veľmi húževnaté drevo, a luky z neho sú takmer nezničiteľné. V slovanskej mytológii podobne ako lieska oddeľuje svet živých od sveta mŕtvych , a z tohto hľadiska sa pre luk hodí dokonale. Minimálny priemer 4-5 cm, nedá sa štiepať. Krásne žlte drevo, dobre sa opracováva. Je vhodne dávať mu tvar už pri sušení.

 Sambucus-nigra

Jaseň štíhly

Prvá strom v našom výbere. Uvádzam ho preto , že je to náletová drevina a je ľahké nájsť mladý stromček v požadovanej kvalite. Ideálne v nejakom staršom sade, kde ich bude určite množstvo a aj tak sa budú vypilovať. Práca s ním je celkom fajn, ale nie je to ideálne drevo na luk. Minimálny priemer okolo 14-15 cm, rýchlo usušiť .

A čo ostatné  dreviny? Uviedli sme najvodnejšie a najdostupnejšie. Ale luk je možno/ a aj sa to bežne robí/ aj z iných drevin.

Tis

Pokiaľ nebývate v Tisovci či Šalkovej V BB , zoženiete ho len ťažko. Možno pri jarných prácach mestských záhradníkov či správcov cintorínu. Drevo je jedovaté tak opatrne, a Tis je zákonom chránený.

Tuja, Jalovec,  Hrab, Agát, Čerešňa, Hloh, Orgován. Z každého sa luk spraviť dá. Ale výroba má svoje mušky, a treba si poriadne naštudovať čože to vlastne chcete spraviť.

Už viete na čo sa v lese pozerať, tak otvorte myseľ a oči a užite si zimné prechádzky. Keď už tam budete poobzerajte sa aj po šípoch. Lebo luk mieri ale šíp zasahuje. Ideálne drevo na šípi je šípka. A šípku môžete zbierať len v zime, tak smelo do toho. Ale použiť je možné aj svíb ,liesku, malinu či zlatý dážď.  Nazbierame, vyrovnáme, usušíme/ vo vodorovnej polohe/  a kôru odstránime až pri výrobe , nie pri sušení. Ak šípku vyrovnáme pri sušení, bude rovná už navždy.

sipka