Pred časom sme si tu ukázali, ako vytvoriť základnú zásobu potravín na prežitie za pár €. Dnes sa pozrieme na to , ako sa postarať aby naše ťažko zaplatene potraviny ostali požívateľné dlhú dobu. Možno sa Vám zdá , že tomu venujeme priveľa priestoru, ale voda a potraviny sú na čelných miestach každého prepperského zoznamu, a treba im venovať patričnú pozornosť.
To ako skladujeme potraviny normálne , v súčasnej dobe hojnosti je síce fajn, ale pre SHTF dobu úplné nafigu. Jednoducho elektrina, chladnička či mraznička bude luxus. A takmer určite luxus nedosiahnuteľný či nemožný, a spoliehať sa naň by bolo viac ako nerozumne. A navyše momentálne nie sme zvyknutý skladovať potraviny dlhodobo. Načo by nám to bolo , že. Veď človek zbehne do obchodu a kúpi to kilečko ryže či cukru čo potrebuje.
Šesť nepriateľov skladovania potravín:
- Teplota
- Kyslík
- Vlhkosť
- Svetlo
- Škodcovia
- Čas
Teplota: To, že teplo potravinám škodí, vieme. Preto mame chladničky a mrazáky. Najlepšie výsledky sa dosahujú pri stabilnej, chladnej teplote ktorá sa nemení. Ideálna teplota je od 4 do 15 °C. Každých 10 °C navyše, teoreticky skráti dobu použiteľnosti o polovicu. A zase naopak zmrznuté potraviny strácajú svoju farbu, výživné hodnoty, textúru jedla a chuti.
No a druhý faktor je konzistencia teploty. Naozaj im neprospieva skákanie teploty o desiatky °C.
Kyslík: Spolu s vlhkosťou je to jednoduchá chémia.
Černí baroni:
poručík Troník: Kontrolní otázka, soudruzi. Co udělá náš dobře známý samopal vzor 24, když ho ponecháme na větru a dešti? No?
vojín Vločka: Zrezaví, ne vole?
poručík Troník: Zrezaví, správně. A co hlavně? No koroduje, vy tupci!
No áno. A keď tam takto pekne koroduje samopal vz.24 tak presne to iste sa nám stane aj s ryžou či fazuľou. A okrem aj baktérie či larvy hmyzu potrebujú kyslík. A riešenie? Kyslíkový absorbér. Je to taký ten malý balíček niečoho, čo nájdete v orieškoch . No a tento žrút kyslíka nám pekne požerie všetok kyslík v obale, a potravina nám ostane v elegantnej dusíkovej atmosfére. A v tej už nám ten samopal nezrezavi J. A ani tá larva nebude mať čo dýchať.
Vlhkosť: Vlhkosť sa môže k našej potravine dostať najčastejšie kondenzáciu zo vzduchu. Predpokladám, že nikto z Vás nie je taký blázon aby si potraviny uložil do vlhkej či dokonca mokrej miestnosti len tak. Pamätajte na to, že obal v ktorom potravinu kúpite, je väčšinou určený na krátkodobé skladovanie v ideálnych podmienkach. Zrejme bude nutné ich prebaliť do niečoho lepšieho. Mylar Bag, vákuové sáčky, sklenené poháre PET fľašky či niečo podobne.
Svetlo: Svetlo je energia. A pokiaľ dovolíme tejto energií prístup k potravinám, bude ich znehodnocovať. Ich výživovú hodnotu, chuť či vzhľad. Najmä tuky a proteíny. Mimoriadne citlivé su vitamíny A,D a E.
Škodcovia: Čo dodať? Myška v špajzy je problém aj teraz nieto ešte v čase SHTF. V dnešnej dobe eliminujem hlodavce, ale dobe temna na to nebude ani čas, ani prostriedky. Takže sa musíme postarať , aby sa tie myšiská k nášmu jedlu jednoducho neprehrýzli. Nejakou fyzickou bariérou, tvrdý plast, oceľ.
Čas: Čas je bohužiaľ ultimátny nepriateľ jedla. S tým nič nespravíte. Pokiaľ dodržíme všetky možné podmienky skladovania, predĺžime ho na hornú hranicu, ale nie na veky. Aj ta najlepšie zabalená a uskladnená potravina sa raz pokazí. Riešenie je len jedno. FIFO sklad. Prvé dnu prvé von. Jednoducho pojedať z našej zásoby, dopĺňať čerstvým a snažiť sa mať vždy to najčerstvejšie čo sa dá.
No a ideálne skladovanie? Neviem, ale môžem Vám povedať ako to robím ja J . Čo nie je v konzerve, presypem do Mylar Bagu, vhodím absorber a zatavím. Potom ešte vložím do potravinárskeho vedierka a uložím do chladnej miestnosti. Ktorého nepriateľa som sa týmto pokúsil oklamať?
- Teplotu. Ideálna je pivnica v zemi. Nato už prišli ľudia pre 1000 rokmi, takže nič svetoborné.
- Kyslík. Kyslikožrut odvedie svoju robotu a hotovo.
- Vlhkosť. Mylar Bag je presne na to určený, všetky MRE a spol. sú v nich balené. Keď je to dobré pre armády celého sveta, snáď to bude dobre aj pre mňa.
- Svetlo. Mylar Bag je nepriehľadný, a aj vedierko svoj diel práce urobí.
- Škodcovia. Myšky by sa po 1., nemali prehrýzť cez vedierko a po 2. by moje jedlo nemali cítiť, nakoľko Mylar Bag aj kyslíkožrút snáď pracujú ako majú.
- No a čas? Tak toto som ešte nevyriešil, ale pracujem na tom a mam rozrobený vreckový stroj času.
Smelo do toho, nie je to nič extra. A verte, že Vám bude naprd dokonalý BOB, stan, zváračka, 2500 nábojov, 4 pušky, 20 kurzov sebeobrany či tona hajzelpapiera, keď budete hladný. Voda a potraviny sú základ, tak stavajte dom od základov a nie od strechy.